Hogy jön össze a székhelyszolgáltatás és a fesztiválozás egy kalapba? Rendkívül egyszerűen: végy egy jó barátot, akik az élet számos területén szereti kipróbálni magát és soha nem tud megülni a fenekén.

Esetemben Eszterről van szó. Eszterrel az elmúlt 6 évet szinte kivétel nélkül átfesztiváloztuk – mármint ami a szezonban és a COVID előtt lehetséges volt. Mindent megjártunk, mindent megnéztünk legalább egyszer, de voltak olyan helyszínek, ahová visszajáró vendégek voltunk. A balatoni fesztiválokat különösen szerettük és szeretjük, oda tulajdonképpen mindenre el szoktunk menni, mindegy, hogy az északi vagy a déli parton van a program. Ha elektronikus zene az sem baj, ha jazz, az aztán főleg nem baj. Ha pedig valami egyszerűbb borfesztivál, az is bőven szóba jöhet.

Eszter nem csak a fesztiválozásban igazi őrült, hanem a hétköznapok is igazán izgalmasak tudnak lenni mellette. Mire gondolok? Hát leginkább arra, hogy egyik pillanatról a másikra millió és egy izgalmas ötlet tud a fejéből előpattanni szinte a semmiből. Nem csoda, hogy most éppen székhelyszolgáltatót kell keresni neki.

Kitalálta ugyanis, hogy elege van abból, hogy alkalmazott, ezért elindítja a saját vállalkozását, amit már nagyon régóta tervezgetett. Igen ám, de ez nem csak így működik, hogy gondol egyet az ember és vállalkozik, azért vannak olyan kötöttségek itt is, amiknek utána kell járni. Ilyen például az a kérdés, hogy hol is legyen a székhely. Ugyanis akárhol azért mégsem lehet a cég székhelye. Olyan címet érdemes választani, ahol nem fenyeget az a veszély, hogy “kiraknak” a helyről, ugyanis minden egyes címváltás cégmódosítással is jár, ez pedig nyilván egy bizonyos illetékkel jár kéz a kézben.

Szerencsére ma már vannak olyan vállalkozások, akiknél létezik székhelyszolgáltatás, vagyis lehet tőlük tartósan székhelyet bérelni. Ilyen többek között a szekhelyszolgaltatas24.hu oldal is, akik kimondottan ilyen bérleményekkel foglalkoznak.

Ha székhelyszolgáltatást szeretnétek igénybe venni tehát nincs más dolgotok – mint ahogyan azt Esztertől megtudtam -, hogy megkeresel egy ilyen céget és kiválasztod a legjobb csomagot a tanácsaik alapján. Ehhez nyilván pontosan ismerni kell a saját igényeket és bizonyos alapvető kérdésekre is illik tudni a választ a vállalkozást illetően.

Gyorsan fussunk is végig ezeken a kérdéseken, mert nem bonyolultak, ellenben ezek nélkül nem lesz egyszerű, vagy úgyis mondhatnám, hogy lehetetlen lesz kiválasztani a jó székhely csomagot és hát ha már székhelyszolgáltatás kell, nem lenne rossz egyből az ideálisat igénybe venni.

Tehát, először is jó tudni, hogy milyen vállalkozási formát szeretne választani valaki, hiszen ennek függvénye lesz az például, hogy kell-e törzstőke, bármilyen formában, de az adózás is függhet ettől a döntéstől. Aztán érdemes ezzel párhuzamosan végig gondolni azt is, hogy milyen pénzforgalomra és milyen bevételre lehet számítani az évek során. Ez azért fontos, mert javarészt ettől függ, hogy milyen formában érdemes elindítani a vállalkozást. Ha ezeket tudjuk, akkor nagyjából lehet saccolni, hogy mennyi lenne az iparűzési adó és már könnyebben tudunk azzal kalkulálni, hogy IPA-t érdemes-e inkább fizetni, vagy pedig drágább székhelyet IPA mentes címmel.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy lesz-e a cégnek a székhelyen kívül bármilyen más telephelye, vagy fiókja, mert ezek után is kellhet iparűzési adót fizetni, hogyha más településről van szó.

Bizonyos tevékenységi körök is külön besorolás alá eshetnek, ezért azt is érdemes előre tisztázni, hogy pontosan milyen ügyekkel fog foglalkozni a vállalkozás. Azt hiszem, hogy ez elsőre elég soknak tűnhet, valószínűleg azért, mert sok is. Ezért ha egy kicsit el is bizonytalanodnátok, akkor szerintem érdemes felkeresni egy könyvelőt, vagy tanácsadót, aki ezekben a kérdésekben segítséget tud nyújtani az aktuális szabályozásoknak megfelelő információk alapján.

A szekhelyszolgaltatas24.hu csapatánál egyébként alapvetően kétféle székhelycsomag közül lehet választani. Az egyikben több budapesti cím közül választhatjuk ki, hogy melyik helyre szeretnénk a cégünket költöztetni névlegesen, mindezért pedig 29 900 Ft + áfát kell fizetni 6 hónapnyi bérlésre, plusz egy grátisz hónapot is kapunk érte. A másik opciót pedig az IPA mentes címen történő székhelybérlés jelenti. Ez egy kicsit drágább, 39 900 Ft + áfa ugyanarra az időszakra, azonban itt jön képbe a már korábban említett dolog, hogy utána kell számolni, mi éri meg jobban. Simán lehet, hogy még így is ez lesz a kedvezőbb opció, mintsem hogy iparűzési adót kelljen fizetni.

A további részleteket hiánytalanul megtalálhatjátok a korábban már többször említett weboldalon. De annyit mindenképpen elmondanék, hogy Eszter barátnőm itt fogja igénybe venni a székhelyszolgáltatás nyújtotta lehetőségeket, szóval lehet, hogy egy pár hónap múlva megírom itt újra, hogy mik a tapasztalatok.