Sok olyan dolgot tudnék felsorolni, amivel életemben először fesztiválos beszélgetések alkalmával találkoztam, vagy magán a fesztiválon láttam először.

A fesztiválokon rengeteg barátságot kötöttem már, vannak, akikkel még most is tartom a kapcsolatot. Az egyik ilyen barátnőm az ország másik felében lakik, így nagyon ritkán tudunk találkozni, de általában sikerül megoldani, fesztiválokon rendszerint összefutunk.

Most viszont úgy döntött, hogy meghív magához egy hétvégére, mivel a hidegben nem igazán járunk fesztiválozni. Azt mondta, megmutatja a várost, ahol él, én pedig természetesen igent mondtam a dologra, hiszen szeretek felfedezni.

A lakása nagyon szép, igényese van berendezve, de feltűnt, hogy egyáltalán nem láttam fűtőtesteket, a padló se volt kifejezetten meleg, de a lakásban mégis meleg volt.

Rá is kérdeztem, hogy ez hogyan lehetséges, mire csak nevetve közölte, hogy mennyezetfűtés van a lakásában. Csak pislogtam a dolog hallatán, ugyanis ilyenről még sosem hallottam.

Azért, hogy ne tűnjek teljesen hülyének, utána is kerestem a dolognak, az elektromospadlofutes.info oldalon pedig találtam is egy kisebb magyarázatot a mennyezetfűtésről.

A kis leírás elolvasása után már tudtam, hogy a mennyezetfűtés az elektromos fűtések egyik fajtája, ami ugyanúgy készül, mint a padlófűtés, csak a plafonra szerelik fel különböző okok miatt. Például az egy előnye, hogy a plafonon nincsenek olyan bútorok, amik meggátolnák a hő áramlását, nem kell nagyobb helyeket kihagyni a mennyezetfűtés telepítésekor. A mennyezetfűtés egyenletesen melegíti fel a szobát, mert nem a levegő felmelegítésével éri el a célját. A hő lefelé sugárzik, az egész szobát egyenletesen felmelegítve. Nekünk nincs sok dolgunk, csak annyi, hogy élvezzük az egyenletes meleget.

A fűtőszálas technológiák sokkal megbízhatóbbak, mint a gáz, kevésbé balesetveszélyes és sokkal egyenletesebb hőeloszlást biztosít.

Ezért választanak egyre többen mennyezetfűtést, bár még nem olyan elterjedt hazánkban. Legtöbbször inkább a padlófűtést alkalmazzák, de ha nagyon sok beépített bútor van egy szobában, akkor hatásosabb, ha a mennyezetre szerelik a fűtést inkább.

Ezekután meg sem lepődtem, mikor kiderült, hogy falfűtés is létezik.

Nagyon jól éreztem magam a kis utazásom során, és komolyan elgondolkoztam rajta, hogy nekem is mennyezetfűtésre kellene váltanom.