energia tanúsítvány árak

Nemrégiben néztem egy youtube videót arról, hogy mennyit költenek az emberek a Szigeten. Van, aki akár 40-50 ezer forintot is elkölt egy nap. Ez valakinek konkrét a félhavi fizetése! De ha belegondolunk, nem is olyan nehéz ennyit elkölteni egy nap alatt. Hiszen már egy lángos is két ezer forint. És az a durva, hogy a német turistáknak még ez is kevésnek számít! Szerintük, még mindig megéri, mert olcsóbb, mint más helyen. Nos, én nem tudom, hogy ők mit gondolnak de én ebből a pénzből simán elmegyek Olaszországba nyaralni. Azért ez mégis csak más! Én persze úgy gondolom, hogy mindenki annyit költ amennyit akar. De szerintem butaság ennyit elkölteni egy fesztiválon kajára, meg minden. Egyszerűen nem éri meg. Okos ember nem csinál ilyet!

Az a helyzet, hogy a fiatalok már huszonévesen, amikor még mindenki egyetemre jár vagy szakmát szerez, megtanulják, hogy a pénz bizony nagy úr. Mondhatni, ketté szakítja már ezt a generációt is. Mert van az a tipikus fiatal, akit a szülei beíratnak egyetemre, adnak neki lakást, kocsit, fizetik a Sziget bérletét, és van pénz az egyetemista bulira is természetesen. Esetleg a lakásba, amit kap még hívhat lakótársakat nem kevés összegért, és akkor megvan a fizetés is. Hiszen ma már egy lakásért vagy akár konkrét szobáért annyit kínálnak, mint másnak a havi fizetése. És akkor már dolgozni sem kell. És van az a réteg, aki kiveszi. Tehát albérletbe kényszerül, jobb esetben koliba, és dolgoznia kell suli mellett. Nyáron is dolgozik, és egy Sziget bérletet már nem engedhet meg magának, mert az túl sokba kerül, maximum annyi a nyaralása, hogy lemegy a Balatonra nyáron, de az is iszonyatosan sokba kerül. Talán egy fiatalnak az éri meg legjobban, hogy ha már előre elkezd gyűjteni. Hogy legyen miből építkezni. Hogy egyszer majd vehessen magának egy lakást. Amit legalább magának fizet, és nem másnak.

Na de, mire is figyeljünk lakásvásárlásnál, hogy ne legyünk átverve? Először is, mérjük fel jól a lakás adottságait, ne csak ügyvédet, hanem akár egy szakembert is vigyünk magunkkal, hogy felmérje például az energetikai jellemzőket. Bár 2012 óta törvénybe van iktatva, hogy kötelező minden lakástulajdonosnak kiállítani a lakásáról egy energetikai tanúsítványt, akár régi, akár új építésű házról van szó! Viszont, ezt még nem kötelező kiírni a hirdetésbe, illetve bemutatni se az új lakástulajdonosnak. De természetesen ez azért leszűrhető a lakás állapotáról, és erre való a szakember, vagy szakértő, aki meg tudja állapítani már ránézésre is, hogy mi a szitu. Esetleg kérdezzük meg a tulajt, hogy milyen besorolást kapott a ház. Nem biztos, hogy rögtön meg tudja mondani, de erre azért emlékezni szoktak az emberek. Ha a besorolás CC vagy annál jobb eredmény, megnyugodhatunk. Viszont CC-nél rosszabb besorolásút semmiképp se válasszunk, hiszen akkor vehetjük fel a hitelt még a felújításra is.

De tudjátok mire nem kell hitelt felvenni? Az energiatanúsítvány kiállítására. Ugyanis az energia tanúsítvány árak meglehetősen alacsonyak. A 40m2-nél kisebb lakások ára 13 990 forint. Ez igazán nem sok, tekintve hogy tartalmazza a helyszíni kiszállást, felmérést, és egyébként is a tanúsítvány 10 évre szól! Így tehát sok évre előre megvagyunk ezzel a gonddal. Természetesen a nagyobb lakások és házak ára magasabb, de ez a növekedés arányos, és az összeg nem megy 30 ezer forint fölé. Így hát ne felejtkezzünk meg az energiatanúsítvány kiállításáról, csináljuk meg időben és élvezzük, hogy nyugodtan tudunk aludni éjszaka!