A jazz fesztiválunk ötlete már nagyon régen megszületett bennünk, és amikor első évben eljutottunk oda, hogy el kezdtük szervezni, a helyszínválasztás során egy gyönyörű campingre esett a választásunk, ahol bőven van hely sátorozni a fesztiválozóknak, valamint nekünk is mindenféle sátrakat felhúzni és két színpadot is építeni. Még egy kis patak is folydogált a sátortábor mellett, ahol más első évben elkezdtek a fesztiválozók egy kis gátat építeni, hogy a gyerekeik pancsolni tudjanak a vízben. A fesztivál nagyon családiasan indult de azért az évek során eléggé kinőtte magát. Ennek örültünk, viszont ez együtt járt több fejlesztéssel is. Természetesen magukat a programokat is fejlesztettük és mi magunk, szervezők is fejlődtünk, de mivel minden évben ingyen kaptuk meg a helyszínt, ezért azt az ígéretet tettük a tulajdonosnak, hogy a bevételből a kemping fejlesztésére is szánunk. Mivel egyébként máskor nem nagyon járnak oda az emberek, ezért ez neki elég jó üzlet volt: sokan megismerkedtek a hellyel, árulhatott lángost a saját kis lakókocsijából és belekezdtünk az évek során a helyszín fejlesztésébe.

Három nagy dologgal indítottunk: mosdók és tusolók, amik napkollektorral működnek, állandó épületek renoválása és továbbiak építése, valamint az áram bevezetése. Ez első években mindig akkumulátorokkal oldottuk meg az áramot, ami elég nehézkes volt és ahogy elkezdett nőni a fesztivál egyre több gondot jelentett. Szóval erre nagy hangsúlyt fektettünk.

Valószínűleg a szomszéd településtől idáig elvezetni az áramot, olcsóbb lett volna kiépíteni, de mivel mi egy olyan csapat vagyunk, aki figyel a környezetére és a fesztivált is ilyen szellemben szervezzük, ezért nem volt kérdés, hogy napelem akkumulátorral fogjuk megoldani a dolgot. A szakértőknek mondjuk kellően megnehezítettük a dolgát, de azért sikerült megoldaniuk a kihívást. Mesélem, hogy miért.

A Pentele Solar cégtől hívtuk szakértőket, mert a rengeteg internetes olvasgatás után (weboldalon található tartalmak, valamint visszajelzések), őket ítéltük meg a legmegbízhatóbb cégnek, akire rábíznánk a dolgot. Két rövid telefonos egyeztetés után megbeszéltünk egy időpontot, amikor kijöttek a helyszínre. Azt mondták, hogy máskor telefonon már sokkal többet le szoktak tisztázni, de mivel mi egyedi eset vagyunk, ezért egyszerűbb minden részletet élőben letisztázni. De miért volt egyedi az esetünk? Először is azért, mert nem egy egyszerű lakóházra akartunk napelemeket, hanem egy kempingben. Mi nyitottak voltunk arra is, hogy bizonyos helyeken a földre rakjuk őket, de nyilván jobban ragaszkodtunk a tetőre szerelt megoldáshoz, hiszen akkor kevesebb helyt veszítünk a camping területéből. Szerencsére a meglévő épületekből kettő is alkalmas volt a napelemek felszerelésére. Mit jelent az, hogy megfelelő? Először is a tetőszerkezet megbírja a napelemeket, másodszor jó a dőlésszöge, de ami még ezeknél is fontosabb: jó irányba néz a tető: délre! De azért is volt fontos, hogy beszéljünk ezekkel a szakértőkkel, mert az új épületeket ennek megfelelően szerettük volna megépíteni. Szóval a mi oldalunkról ott voltunk mi, a szervezők, a megbeszélésen, aztán a tulajdonos és az építész, aki az új épületeket készíti, az ő oldalukról pedig két szakértő.

Elmondták, hogy a legjobb megoldás az, amikor a házba amúgy is be van kötve az áram és szerelnek egy kétirányú órát meg egy invertert. Az utóbbi stabilizálja az áramot és átalakítja, az előző pedig méri a fogyasztást és a hálózatba visszajuttatott áramot. Tehát ez a rendszer azért jó, mert folyamatosan biztosítva van az áram: ha épp hosszú napokig rossz idő van, akkor is. Ami pedig a pénz részét illeti: az óra pont azért mér két irányba, mert a visszajutott áram értékét levonja az elhasznált áram értékéből. Jól hangzik, de a fesztivál helyszínünkre ugyebár nincs bevezetve az áram. Ráadásul késő ősztől késő tavaszig senki ide sem dugja az orrát, az igazán rossz idők akkor szoktak lenni, tehát nem gond, ha akkor épp nem gyűl elég áram. És itt jön szóba egy igazán fontos dolog: az akkumulátor. Mindegyik ház, amelyikre napelemeket szereltettünk, külön akkumulátort kapott. Tehát szereltünk egy adagot a mosdók felé, a napkollektorok mellé, hogy legyen egy minimális áram a mosdókban is hajszárítót használni, meg ilyenek, ide raktuk a legkisebb kapacitású akkumulátort, mivel ide nem terveztünk nagy fogyasztást. Aztán természetesen napelemeket kapott az az épület is, amelyikbe mi szervezők szoktunk tartózkodni a fesztivál ideje alatt. Fent szobák vannak, lent pedig konyha és nappali. Ezt szoktuk használni a helyszíni főhadiszállásként, máskor pedig ki lehet bérelni a szobákat, ha nincs kedve sátrazni az embernek, de itt szeretne tölteni néhány napot. Aztán napelemeket kapott még a födött tetejű, de nem négy fallal lezárt étkezde is, ahol a konyha számára volt fontos az áram. Valamint építettünk a helyszínre egy állandó színpadot is fából, ami pont megfelel a mi elvárásainknak méretben. Ide is szereltünk napelemeket és akkumulátort, de azért a biztonság kedvéért azóta is minden fesztiválra hozunk egy generátort, ha véletlenül nem lenne jó idő, a színpad semmiképp se maradjon áram nélkül. A többi nem számít. Szerencsére amióta elkészült ez a nagy kaliberű befektetés, eddig még mindig jó idő volt. Nyári zápor volt többször is az évek alatt, a fesztivál előtt és közben, de ez nem okozott gondot. Azt mondták a szakemberek, hogy az átlagosnál egy picivel hosszabb életű lesz itt a napelemek sorsa, mivel nincsenek kitéve szinte semmilyen rezgésnek. Ennek nagyon örültünk. Az olyan házakon, ami sokat rezeg (ezek gyakran olyan mikrórezgések, amit nem is érez az ember), hamarabb tönkre megy valami a kis cellák között a napelemen belül. Ilyen mikrórezgéseket pedig általában a forgalom szokott okozni, főleg ahol teherautók is járnak és nemcsak kisautók.

A tervezés és az engedélyek megszerzése elég sok időbe telt, majdnem egy teljes évet eltöltöttünk vele (mondjuk ez alatt sok minden mással is haladtunk), úgyhogy amikor “hirtelen” felszerelésre került a dolog, nem is hittük el, hogy vége van, megcsináltuk! A hirtelent az úgy képzeljétek el, hogy mindegyik épület egy napot vett igénybe, korán reggeltől délutánig, hogy felszereljék rá a teljes felszerelést: a tartókat, a napelemet, a drótokat és az akkumulátort. Tehát négy kedves későtavaszi napot töltöttek nálunk, a campingben a cég alkalmazottai. Persze mielőtt mindez megtörtént, hívtuk azokat az arcokat is, akik felszerelték a napkollektorokat a wc épülete fölé, meg oda, ahol konyhák vannak. A napelem szakértőkkel a tervezéskor hagytuk ezeknek is helyet a tetőn, szóval semmi gond nem volt, mindenki mindentől jól elfért a tetőkön. (A napkollektor a nap melegéből tud fűtést vagy meleg vizet csinálni; esetünkben természetesen meleg vizet, mert fűtésre nincs szükség. A napelem pedig a nap sugarait alakítja át árammá. Csak azért mondom, hogy értések, hogy mi a különbség, ha még nem hallottatok róla).

Szóval így fejlődik a mi kis fesztiválunk infrastruktúrája. Jövőre a parkolót szeretnék megoldani, hogy ne a rögös mezőbe kelljen parkolniuk a vendégeknek.