Ilyenkor télen szívesen gondolok vissza azokra az időkre, mikor jobb volt az időjárás. Tavasszal, meg nyáron a fesztiválok, ősszel a nagy túrák. Ilyenkor nehéz elképzelni, hogy jön egyszer még újra jó idő…

A begubózós időszakban mindig jó nosztalgiázni, ezt tettük múltkor a hagyományos baráti vacsoránkon is. Eszünkbe jutott, milyen kalandokat is éltünk át múlt nyáron fesztiválozáskor…

A veszprémi Utcazene Fesztiválra tartottunk a haverokkal Budapestről. Két autóval mentünk volna, nagy a baráti társaság, kellett a hely nekünk is meg a cuccoknak is. Azt tudni kell, hogy a csapat nagy része nem ért az autókhoz, teljesen analfabéta, kivétel Zsolti, aki viszont járműmérnök, szóval konyít a dologhoz. Ő ért sok mindenhez, mindenkinek az autóját ő buherálja.

És sajnos kitalálhatjátok, hogy ezúttal az utazás során is szükség volt Zsolti képességeire, ugyanis ami lehetséges, minden közbejött és elromlott az utunk során.

Elindultunk kifelé a városból, az M7-esen terveztünk haladni. Én Barbi autójában utaztam és az első, amire figyelmesek lettünk, az az, hogy hiába megy a klíma, melegünk van… Nyomtuk fölfelé, szidtuk Barbit, szidtuk az autót, röhögtünk, iszonyatosan izzadtunk. Végül hamar megálltunk egy benzinkútnál, és akkor azért csak megkérdeztük Zsoltit – aki a többieket vitte a saját autójával -, hogy mi lehet a baj. Ő először nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, de végül a lányok unszolására beadta a derekát, megnézte az autót. Visszagondolva lehet, hogy jobban jártunk volna, hogyha nem kezdünk bele ott semmiféle szerelésbe meg vizsgálódásba, mert nem hiszitek el mi történt!

Zsolti nekiállt, szétszedte a klímát, a srácok próbáltak segíteni neki, de mint említettem, nem értenek ők hozzá egy kukkot se, szóval maximum arra voltak jók, hogy tartották meg adogatták a szerszámokat. Zsolti egy ponton elkáromkodta magát, és lesújtottan kihajolt az autó ablakán. „Lányok, a klíma meghalt!” Persze mi erre teljesen bepánikoltunk, hogy mi lesz most, sose érünk oda a fesztiválra, elbukjuk a szállást, lemaradunk a kedvenc zenekarainkról satöbbi… Zsolti Barbival veszekedett, hogy a lány mikor cseréltetett utoljára kompresszor olajat a klímában, és egyébként is, mikor látta utoljára szerelő vagy bárki hozzáértő ezt az autót, mert rettenetes állapotban van. Persze nem csak Barbi volt a ludas, mert többször kérte már Zsoltit, hogy nézze át az autót, ő soha nem ért rá, mert más fontosabb munkái voltak, és hát ugye amíg nincs konkrét probléma, addig nincs is probléma. Pedig sajnos de…

Azért a kezdeti sokk után Zsolti elkezdett agyalni, telefonálgatni, intézkedni, és lassan elkészült a terv. Önjelölt autószerelőnk összegyűjtötte mi kell: kompresszor olaj, tömítés, meg isten tudja még mi nem, őszintén, meg se jegyeztem, nekem ez kínai.

Van egy webshop, ahonnan Zsolti mindig mindent rendel. Nagyban pörgettük a weboldalt, kerestük, hogy mi kellhet, aztán rájöttünk, hogy hoppá, a futárok nem azonnal szállítják ám az árut, főleg nem egy random benzinkútra. Már épp elkezdtük volna temetni az ügyet, amikor Edina, az egyik barátnőnk rátalált a weboldalon, hogy az olajwebshop.hu-nak van Budapesten belül négy autós boltja is. Hogy nem vettük észre ezt hamarabb! Ezután már viszonylag gyorsan ment az ügy. Eldöntöttük, hogy én visszaautózom Zsolti kocsijával az Etele úti üzletbe, és átveszem azokat az alkatrészeket, amiket Zsolti előtte megrendel. Még telefonos tanácsadást is kaptunk a problémára, úgyhogy hamar ki tudtuk választani, ténylegesen milyen alkatrész kell és mennyi Barbi autójához.

Az üzletbe lépve is nagyon kedves és segítőkész alkalmazottak fogadtak. Kicsit bizonytalan voltam azt illetően, hogy tényleg a jó termékeket viszem-e a srácoknak, de megnyugtattak, és biztosítottak arról, hogy ha valami mégsem jó, akkor vissza tudjuk cserélni még használat előtt. Jó élmény volt, hogy rá tudtam bízni magam hozzáértőkre, és nem kellett mindent nekem és a baráti társaságnak intézni és tudni, mintha mindenki hobbi autószerelő lenne.

Mire visszaértem a kúthoz, a többiek már tűkön ülve vártak. Aggódtunk, hogy nem érünk oda időre a szállásra, ezért közben még az apartmannal is kellett egyeztetünk. Még jó, hogy sokan voltunk erre a sok feladatra! Valaki szerelt, valaki vezetett, valaki telefonálgatott, valaki böngészett a neten, és valaki a vizet meg a kaját hordta a többieknek szorgosan.

Zsolti már viszonylag hamar elintézte a kompresszort az alkatrészekkel. Az volt a szerencsénk, hogy több kedves ember odajött és kaptunk kölcsön például szerszámokat, enélkül sokkal tovább tartott volna. Nagyon fontos, hogy jó szerszámokkal és jó alkatrészeket választva dolgozzon az ember, erre Zsolti többször felhívta a figyelmünket.

Mikor már totális késésben voltunk, végre Zsolti is késznek nyilvánította a kocsit. Lassan elindulhattunk. Bár a klímát már nem sokat használtuk, mert lassan esteledett, mire Veszprém közelébe értünk! És itt jön még egy csavar: Veszprémtől pár kilométerre mit ad Isten, Zsolti kapott defektet. Hogy milyen szinten voltunk idegesek, azt nem kell leírnom szerintem. Begurultunk még pont egy benzinkútra – emiatt csak benzinkutas napnak hívjuk azóta ezt az amúgy nagyon meleg nyári napot. Először benyomtunk egy fagyit meg egy sört igénytől függően, hogy lenyugodjunk, aztán szerencsére rájöttünk, hogy Barbi és Zsolti autójára ugyanakkora gumi abroncs való, így Barbi kölcsönadhatta az autójában lapuló jó állapotú és minőségű pótkereket Zsoltinak. Így egyébként szent is lett a béke kettejük között, hiszen a legnagyobb slamasztikából húzták ki egymást csupán egy nap leforgása alatt.

Visszatérve a baráti vacsorához, ahol ezt a történetet felelevenítettük, Barbi nagy boldogan mesélte, hogy szuperül működik a klíma, és azóta pedig a kompresszor olaj cseréjére is igyekszik figyelni. Az olajwebshop.hu azóta a kedvenc autós boltunk lett, mindenki oda jár meg tőlük rendel a családból és a baráti társaságból, mert még sosem csalódtunk benne. Nem kell autós zseninek lenned, mindig tudnak mondani egy-két jó tippet, meg hát a weboldal is olyan, hogy a segítségedre van. Az olajválasztást, olajszűrő kiválasztását segítő linkek vannak rajta, részletes márkaleírások, hogy tudd, mit is vásárolsz. A termékekhez is hosszú, informatív ismertető van írva, amiből kiderül a termék funkciója, és az is, hogy például milyen típusú gépkocsikba lehet beszerelni. Pénzt is spórolhatunk meg azzal, ha nem a szerelővel vetetjük meg mindig az alkatrészeket, hanem alkalomadtán úgy megyünk már el hozzá, hogy ott vannak a tarsolyunkban a szükséges dolgok, neki pedig már csak azért fizetünk, hogy szakszerűen beszerelje azokat a szeretett kis járművünkbe.

Hasznos tud lenni, ha ért az ember legalább egy kicsit ezekhez a dolgokhoz, és ha mindent az olajwebshop.hu-n veszel meg vagy sokat olvasgatod a honlapjukat, akkor garantáltan te is hamar beletanulsz az autó karbantartásába. Mi a társaságban már belejöttünk!