Egyszer egy fesztiválon találkoztam egy lánnyal, akinek egy buddha nyaklánc lógott a nyakában,ami nagyon elnyerte a tetszésemet. Az ilyen távol keleti vallások szerintem nagyon távol állnak a magyar, alapvetően, a hagyományok szerint keresztény nézetekkel. Persze itthon is vannak buddhisták, hindu hívők. A modern korban már keverednek a vallások, de szerintem ezek a távol keleti nézetek nem annyira elterjedtek nálunk, mint máshol a földön, nem igazán jutottak el hozzánk.

Buddha nyaklánc
Buddha nyaklánc

Pedig ezen a fesztiválon sokat beszélgettem ezzel a lánnyal, akit alapvetően a buddha nyaklánca miatt szólítottam meg. Mindenki tudja, hogy hogyan is néz ki Buddha, mindenki ismeri az indiai herceg történetét, aki maga mögött hagyta a fényűzést, hogy szenvedés és szenvedélymentes életet éljen, majd a lelke az örökös körforgás után a nirvanába kerüljön.

A buddhizmus alapja, hogy minden örökösen változik, semmi sem örök, minden dharmákra bontható szét, és nem létezik egy végleges anyag. A buddhizmus lényegét nehezen lehet megérteni, hiszen egy teljesen más értékrendű világban élünk.

A buddhizmus jellemzője az újjászületés, innen indul a karma is. A karma azt jelenti, hogy az életünkben elkövetett tettek alapján fog zajlani a következő életünk is. A buddhizmus tanaiban összefoglaltakat így lehet a legjobban leírni.

A lány sokat mesélt erről a világról hogy ő hiszi, hogy minden változik, hogy a cselekedeteink hatással vannak egymásra, másokra és a halál utáni újjászületésünkre is.

Szerintem jó, ha hisz valamiben az ember, sokkal egyszerűbb úgy élni, hogy tudja, mi vár rá a halál után.

Buddhistaként nem olyan egyszerű Magyarországon, mert a meditálás, a buddha ékszerek nem terjedtek el annyira, mint másutt. Nehéz tényleg jó füstölőket és meditációhoz szükséges kellékeket venni.

A buddhizmus indiából indult, mégis nepál mondható a központjának. A nepáli emberek jobban befogadták buddha tanait, itt rengeteg kolostort építettek a vallás jegyében, igyekeznek teljesen szenvedés és szenvedélymentes, tökéletes életet élni, hogy a lelkük állandó újjászületése a végére érjen és a nirvanába kerüljön.

Mivel nepálban nagyon sok ilyen buddhista templom van, ezért nem csoda, hogy itt is inkább nepáli, mint indiai boltokban lehet mégis megtalálni a buddhizmushoz kötődő tárgyakat.

A lány mondta, hogy a nyakában lógó buddha nyakláncot a www.nepalitermekek.com oldalról rendelte. Elmondása szerint itt lehet a legkönnyebben és a legjobb áron hozzájutni a buddha nyaklánchoz és egyéb termékekhez is.

A weblapjukon minden terméküket meg lehet találni, innen rendelni is lehet, de személyesen Budapest mellett, Kistarcsán lehet megtekinteni a termékeiket, ám itt csak korlátozott számban érhetőek el. Mondta, hogy már járt itt, de mivel Ő vidéki, neki sokkal egyszerűbb, ha rendel.

Itt bőven lehet találni a buddhizmushoz használatos rituális tárgyakat, szobrokat, mandalákat, imamalmokat, malákat is. Vannak itt ruhák, henna alapú test és hajfestékek, nepáli teák is.

Budapesten nem sok üzlet van, ahol lehet tibeti hangtálakat vásárolni, de itt még ezekből is egészen szép készlettel rendelkeznek. Ezeket a hangtálakat a meditációhoz is használni szokták.

Mondta a lány, hogy sokat rendel innen, főleg teát és füstölőket, hiszen egy szobor nem használódik el, ezek viszont annál inkább.

Emlékszem, a buddha nyaklánc is furcsa volt rajta, de igazán a színes aladinn nadrág ragadta meg a tekintetemet, ami rajta volt a fesztiválon. Mindig is tetszettek az ilyen ruhák, de sosem éreztem magamat elég bátornak ahhoz, hogy ennyi színt hordjak.

Felírtam akkor a nepalitermekek.com címet, hogyha kedvet kapok az aladinn nadrághoz, akkor tudjam, honnan tudom majd beszerezni. Talán most jött el az idő, most készen állok rá, hogy egy ilyen, feltűnően színes, kellemesen lenge nadrágot rendeljek.

Nem gond úgy hordani, ha nem vagyok buddhista? Nem tudom, hogy megrendeljem-e. Mindenesetre tudom, honnan szerezhetem be, de még gondolkoznom kell rajta, hogy tényleg megrendeljem-e.