Bár már tudjátok, hogy profi fesztiválozóként szinte minden nagyobb rendezvényen megfordultam, de egy pár hete még számomra is új koncepcióval találkoztam, így muszáj elmesélnem nektek élményeimet.

Hallott már valaki online fesztiválokról? Igen, jól olvastátok… és a válasz: nem, én sem. Az egyetem egyik hivatali osztálya szervezte meg az elsőt, amin részt vehettem és azt hiszem új értelmet nyert a fesztivál fogalom számomra. Na persze ne a szó szoros értelmében gondolkodjatok, amikor azt mondom, hogy online fesztivál: nem online bulikról meg koncertekről volt szó, sokkal inkább egy tudományos és ismeretterjesztő eseményről, ami teljesen beleillett a sulim profiljába. Egy két napos rendezvényről volt szó, ahol mindkét napnak különböző tematikája volt és amellett, hogy élő előadásokat közvetítettek, illetve műhelymunkákat tartottak, még olyan oldalak listáját is össze gyűjtötték, amikről minden elköteleződés nélkül tájékozódhattunk az adott témában. Lehet, hogy ez így furcsán hangzik, de higgyétek el, pazarul megcsinálták az egészet! A mostani bejegyzésem lényege igazából a második napról van, mert akkor bukkantam rá a linkek listájában a weboldalra, ami minden kérdésemet megválaszolta a napelem rendszer pályázat kategóriában. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért érdeklődtem én ez iránt ennyire és csak most döbbentem rá, hogy nem meséltem még nektek az okát: az egyik nagyobb projektemet ilyen témában írom és tudjátok, ilyenkor minden információ aranyat ér (vagy nekem legalábbis remélhetőleg egy szakdolgozatot hosszútávon). Szóval lelkesen böngésztem az oldalak kollekcióját, amikor megakadt a szemem ezen a gyöngyszemen és a következő dolog amire emlékszem, hogy már öt perce csak szívom magamba az információt és görgetek lefelé.

Őszintén, ki ne gondolt volna még arra, hogy egyszer napelemet telepítsen a házára? Rendben, tisztában vagyok vele, hogy nem olcsó mulatság, de most már azzal is tisztában vagyok, hogy mennyi lehetőségünk van magánszemélyként is arra, hogy segítséget kapjunk a folyamat elindításához. Tudtátok például, hogy a befektetés 8-10 év alatt meg tud térülni és a villanyszámlánk akár 0 forintra is csökkenhet? Elképesztő, tudom! A lényeg a tervezésben rejlik, szóval, ahogy láttam, tényleg csak profikkal szabad csináltatni. A szakmai részleteken kívül még arra is fény derült, hogy pontosan hogyan tudunk segítséghez jutni, ha éppen nem fér bele az éves költségvetésünkbe, hogy csak önerőből valósítsuk meg álmainkat: nekem például van lakástakarékom, ami azért jön jól itt, mert abból egyszerűen meg tudom oldani a pénzügyeket anélkül, hogy el kellene köteleződnöm anyagilag más intézmény felé.

Annyira belevetettem magam a témába, hogy szüleimmel is megosztottam az oldalon talált információkat és pár nappal később boldogan hívtak, hogy már árajánlatot is kértek, mert nagyon megtetszett nekik a koncepció és bele szeretnének vágni napelem rendszer telepítésébe. Szerencsére az informatív oldal egy profi céggel párosult, így édesapámat egy szakértő kereste már fel telefonon, akivel meg is tudták beszélni a részleteket és kaptak egy nagyon kedvező előzetes árajánlatot is azóta. Mivel helyszíni felmérés nélkül nincs (jól működő és effektív) napelem, így a héten arra is sor kerül családi házunknál. Kíváncsian várom és ígérem, amint tudok, beszámolok majd róla!