Nyaranként egy fesztivál szervező irodában dolgozom, nagyon szeretem az ottani hangulatot. A szervező iroda a Duna mentén foglal helyett, így már az oda felé tartó úton igazi fesztivál hangulatba kerülök. Nem is tudom igazán megmagyarázni, ez mitől történik velem. Valószínűleg a puszta tény, hogy vízpart közelében vagyok, sokat hozzátesz a hangulatomhoz. Tehát ahogy említettem, nagyon szeretek nyaranta munkába menni. Imádom a bőrömön érezni a nyári szellőt, és benne a vízpart illatát. Arra azonban nem számítottam, hogy az idei nyár egy kicsit másabb lesz, mint a többi. Idén ugyanis korábban, már a tavasz közepén be kellett menünk az irodába, hogy a szezonra rendesen felkészüljünk. Nagy fába vágtuk a fejszénket, és szerettünk volna mindennel elkészülni a főszezon idejére. Idén ugyanis úgy döntöttünk, neki látunk az iroda felújításának.

Az irodánk egy gyönyörű ház egyik helyisége, és bár a ház maga is csodálatos, nagyon öreg. A szellőzése pedig nem a legjobb, télen rendkívül hűvös van bent, nyáron pedig meg lehet főni benne. Így aztán számba vettük a lehetőségeinket, és úgy döntöttünk, legelőször is a nyílászárók felújításával fogunk foglalkozni. Talán ez majd segít a ház megfelelő hőmegtartását is javítani egy keveset. Igen ám, de magával a felújítással egy kicsit bajban voltunk, ugyanis egyikőnk sem túl jártas ebben a témában. Így első körben sorra bújtuk a különböző szakkönyveket és internetes portálokat, hogyan is kell ezt jól csinálni. Volt olyan munkatárs is, akinek az ismerősei körében volt megbízható szakember, így az ő véleményét is kikértük a témában. Megint mások nemrég maguk is átestek a saját otthonuk felújításán, így ennek kapcsán is hasznos gyakorlati példákat oszthattunk meg egymással.

Az internetes oldalak közül végül is a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-meretek.html jelentette a legnagyobb segítséget. Nagyon sok praktikus segítséget adott ahhoz, hogyan is lássunk neki a műveletekhez a legelső lépéstől a legutolsóig. Legelőször is azt kellett tudomásul vennünk és felmérnünk, hogy a mi irodán nagyon régi, fakeretes ablakokkal rendelkezik. Így valószínűleg ahhoz, hogy az ablakcserét végrehajtsuk falat is kell majd bontani, és a teljes régi szerkezetet ki kell műtenünk a falból, keretestől, mindenestől.

Már fogtam volna a vésőt és kalapácsot, amikor az egyik kollégám felnevetett és megállított. Kedvesen a vállamra tette a kezét és annyit mondott: “Nem eszik ám olyan forrón azt a kását, drága öcsém!” Értetlenül és kissé zavarban néztem vissza rá, de egy hangos kacaj kíséretében aztán mindent elmagyarázott. “Ha most erőből, dühből nekiállsz kiszabadítani a régi ablakot, hát mikor és milyen új ablakot szeretnél a helyére beállítani? Hiszen még azt sem tudjuk, mekkora ablakra van szükségünk! És utána még meg is kell rendelnünk az új ablakokat!”

Ezen nekem kellett egy nagyot nevetnem. Végül együtt megnéztük, mit javasol a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-meretek.html oldal ebben az esetben, és láttam, hogy ők is hasonló körültekintést és alaposságot javasolnak, mint a kollégám. Mindenek előtt méretet kell venni a korábbi ablakokról, hogy meg tudjuk, egyáltalán mekkora ablakokat szükséges majd beszereznünk. Számos sztenderd méret létezik az újfajta műanyag ablakokból, így kis szerencsével a mi igényünk is megfeleltethető ennek. Ha viszont nem, akkor egyedi méretű ablak gyártására kell majd leadnunk az igényt, és csak ezt követően állhatunk neki a bontásnak. Hát, meg kell hagyni, sosem gondoltam volna, hogy ez ilyen bonyolult. Nektek van már tapasztalatotok hasonlóban?