A fesztiválok egészen magával ragadó hagyományt teremtettek, én legalább is teljesen a rabjuk lettem. Az a színes kavalkád, a sok ember, a fellépők, az ételek, az italok, és úgy összességében a kulturális kavalkád rám egészen különleges hatással van. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy évről évre minél többre szeretnék eljutni, legyenek bármely évszakban. Na jó, a nyáriakat azért jobban preferálom, de ettől függetlenül ha télre esik valami rendezvény, az se tart vissza. Ellenben a közlekedés egy jelentős kérdés, hiszen ha mindegyikhez tömegközlekedéssel szeretnék eljutni, akkor nagyjából kétszer ennyi szabadságom menne el. Vonatozni? Buszozni? Na tudod, mikor! A legegyszerűbb ha elmegyünk autóval, akkor többeket is tudok szállítani, ott vagyunk napokig, és a végén gyorsan hazajutunk. Ennél nem is lehetne egyszerűbb, főleg úgy, hogy most már mindegyiknek őrzött parkolója van. Viszont a gumiabroncs egy olyan sarkalatos része a dolognak, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, bármennyire igyekszik is az ember kímélni.

A használat mindent megvisel, különösen az olyasmit, ami folyamatos súrlódásnak van kitéve. A gumiabroncsokra ez különösen igaz, pláne a nyári szezonban, amikor még a forróság is pluszban közre játszik az erodálódásban. És ha velem utazik még 3-4 másik ember, akkor pláne nem jó, ha régi, simára kopott gumiabroncs van a felniken. Elég egy kis nyári zápor, vagy egy különösen kemény, felhevült útszakasz, és máris kész a csúszkálás és a duplájára, sőt, triplájára növekedett féktáv. Ha valakiben nincs semmi felelősségtudat, és az autóján régi, agyonhasznált a gumiabroncs, akkor máris kész a száguldó baleseti forrás. Még ha meg is tartod a megfelelő követési távolságot, ha hirtelen fékezni kell, akkor csúnya csúszás, sőt, durrdefekt is lehet a vége. Ha csak a magam életét kockáztatnám, akkor se lenne rendben, de több utassal végképp felelőtlenség. Még jó, hogy az egyik ismerősöm a figyelmembe ajánlott egy gumiabroncs webshopot, ahol a legnagyobb világmárkák termékeit lehet jelentős kedvezményekkel megrendelni.

A fesztivál jegyek, bérletek mellett érhető, hogy kicsit érzékenyebben érintenek a gumiabroncs árak, mivel egyiket se dobják ingyen az ember után. Ahhoz, hogy eljuthassak a kinézett rendezvényekre, bizony igencsak be kell osztanom a költségvetésemet. Néhány éve ezért találtam ki, hogy aki velem jön, az bizony fizesse ki az utazási költség rá eső részét, elvégre se jótékonysági intézmény, se dúsgazdag mágnás nem vagyok. Így azért sikerült valamicskét félretenni, és pont jól is jött, amikor végül egy szezon kezdete előtt úgy ítéltem meg, hogy eljött a gumiabroncs csere ideje. Igen ám, csakhogy honnan? Ez volt a nagy kérdés, amit minél előbb meg kellett válaszolnom. Még szerencse, hogy van egy igen tájékozott barátom, aki rendszeresen elkísér a különböző rendezvényekre, és pont tudtam is vele találkozni a téli szezon végén. Hosszasan beszélgettünk telefonon, és a gumiabroncs cseréje is szóba jött. Még poénkodott is egy keveset azon, hogy ha nem cserélem időben, akkor idén mással utazik, de utána természetesen hozzátette, hogy igyekszik segíteni. Nem sokkal később meg is érkezett tőle egy üzenet, benne a legjobb gumiabroncsokkal foglalkozó webshop oldala, amit valaha láttam.

Ahogy azt már korábban is írtam, a legnagyobb márkák termékeit lehet itt kedvezményesen megvenni, szóval csak egészen rövid időt kellett arra szánnom, hogy keresgéljek, és meg is találtam a nekem megfelelőt. A méret, a típus, a felhasználhatóság is kiválóan megfelelt, és pont volt is még egy garnitúra raktáron. Úgy voltam vele, hogy nem érdemes késlekedni, úgyhogy azonnal meg is rendeltem. És milyen jól tettem! A futárszolgálat szerencsére tökéletesen és pontosan hozta az abroncsokat, úgyhogy amint jött az első igazán jó idő, mehettem is a gumishoz, és másnapra már ott virított az autómon a friss, vadonatúj gumiabroncs. Így már sokkal magabiztosabban indultam neki a fesztiválszezonnak, mert tudtam, hogy hacsak el nem alszom a volánnál, akkor nem fogom veszélyeztetni sem a saját, sem pedig mások életét.