Néhány éve egy fiatal édesanya kérte a segítségemet az álláskeresésben. Mindene megvolt, ami az állástaláláshoz szükséges: kiváló nyelvtudás, jogosítvány, megfelelő végzettség. Csak egyetlen apró bökkenő akadt: a gyerekek felügyeletét nem tudta megoldani.

A kisebbik gyereknek a környéken sehogyan sem tudtak bölcsődei férőhelyet biztosítani, ahol lett volna lehetőség a számára, ott pedig nem nyitott elég korán a megőrző ahhoz, hogy befogadhassák kicsit. Az óvodával is sok gond volt: pont a másik irányba vezetett arra az út, mint a bölcsődébe. Három hetente, amikor a hölgy párja éjszakai műszakban dolgozott, nem tudták volna megoldani a bejutást.

Nagyon bosszantott a helyzet, ezért leültem egy környékbeli cég vezetőjével beszélgetni. Nagyon sikerült őt meglepnem, mert nem is tudott arról, hogy létezik ez a probléma. Régóta szeretett volna több környékbeli hölgyet alkalmazni, szüksége lett volna a jól képzett munkaerőre, ő éppen arra panaszkodott, hogy nehezen talál megfelelő alkalmazottat, mert az állásokra nem jelentkezik semmi.

  • Nyithatnánk itt egy óvodát-bölcsődét! – mondtam, félig viccből, mert nem tudtam elképzelni az idősödő mérnököt, ahogyan a kisgyermekek dolgaival foglalkozik. Mekkorát tévedtem!

Pár hónappal a beszélgetés után csörgött a telefonom.

  • Indul két csoportunk! Egy óvodánk 10 és egy bölcsink 5 gyerekkel. Az Ön védencei is nálunk vannak már.  – újságolta az igazgató úr.

A program azóta is töretlen sikerrel működik. Ma már mindenhonnan a csodájára járnak az ottani modellnek és a családok is nagyon hálásak, hogy ilyen lehetőséget kaptak.

Én is hálás vagyok, mert tudom, hogy ez a kezdeményezés nem jár közvetlen haszonnal a vállalkozás számára. Kockázatos és nagyon sok befektetést igényel.  És mégis, valaki bátran bevállalta az egészet.

Most lesz negyedik éve, hogy az apró óvoda működik, az eső nagycsoportosok szeptemberben komoly felső tagozatosok lesznek. Ez nagy siker, úgy döntöttünk, muszáj megünnepelni. Üres dolgok helyett pedig szerettem volna valami maradandó ajándékot adni a kicsi csoportnak.

Az igazgató úrtól (aki, hitemmel ellentétben rendszeresen lejár a bölcsibe és úgy kezeli a gyerekeket, mint bármelyik munkatársát – persze a lehetőségekhez mérten) megtudtam, hogy a kicsik rajonganak Peppa malacért. Hetente kétszer angol nyelvű foglalkozáson vesznek részt, itt látták a filmeket. Egyértelmű volt, hogy Peppa malac játékokat szeretnének.

Azt hittem, ez az animáció itthon is van annyira népszerű, hogy minden sarkon lehet figurákat vásárolni. Sajnos azonban sehol nem találtam megfelelőt. Az egyik közeli játékboltban volt ugyen egy-egy plüss figura, de 25 gyerek esetében ez csepp a tengerben.

Kénytelen voltam az interneten keresgélni. A Peppa malac játékok kulcsszóra találtam is egy remek online játékáruházat.

Sosem rendeltem volna szívesen játékot az internetről, de be kellett látnom, hogy ennek vannak előnyei: a webáruházban 20 ezer forintnyi vásárlást felett ingyenes házhozszállítást lehetett kérni, ráadásul biztonságosan, Barionon keresztül is fizethettem. Ami a legjobban tetszett, hogy így nem kellett feleslegesen aggódnom semmiért: háztól-házig jöttek a figurák, nem fogdosta össze őket senki, nem szívta meg a nap a kirakatban, nem nyomódtak össze a hipermarket zsúfolt polcain. Pont olyan állapotban érkeztek meg 3-4 nap alatt, ahogyan azokat a saját gyerekeimnek is szívesen átnyújtanám.

A céges óvoda avatására a kicsik aranyos műsorral készültek. Azt hiszem, az igazgató úr remek munkát végzett, nagyon jól választott gyermekfelügyelőket és megérte pénzt és energiát fektetni a „legkisebb munkavállalókba”, ahogyan ő nevezni szokta őket.

A kicsik boldogan vették birtokba a kincseket: a tőlünk kapott Peppa malac játékok zajos sikert arattak.

Elhatároztam, hogy mostantól minden évben meglepem néhány újdonsággal a kicsi óvodát. Persze nem mindig óriási tételeket vásárolok, de néhány doboz gyurma vagy festék, egy-két farsangi jelmez biztosan jól jöhet. Így akár arra is lehetőség van, hogy a szegényebb körülmények között élő gyerekek egy-egy játékot néha kölcsön vegyenek otthon is játszani, esetleg a „végzősök” magukkal is vigyenek pár olyan darabot, ami nagyon a szívükhöz nőtt.

Hálás vagyok érte, hogy az ügyfelem ilyen kreatív ötletnek köszönhetően kezdheti újra a munkavállalást. Azt hiszem, az óvoda ötlete maximálisan megérdemli a dicséretet.