Úgy érzem, hogy kezdek kiöregedni a fesztiválokból. Erre a legutóbbi bulin kellett ráébrednem, amelyen találkoztam az egyik régi egyetemi csoporttársammal, Bálinttal, akivel az önfeledt szórakozás helyett, egészen más dolgokat, témákat érintettünk. Leültünk egy asztalhoz, iszogattunk és a házfelújításról, a környezetkímélő beruházásokról, a napelem árakról társalogtunk. Ez egyáltalán nem az a fajta fesztiválozás volt, mint ami régen volt.  

Bálinték épp nagy felújítási munkában vannak, pont ahogyan mi. Mindkettőnk számára fontos a környezettudatosság, így Bálint azt ajánlotta nekem, hogy napelemeket is szereltessek a házam tetejére. A napelem rendszer kiépítése nála már folyamatban van, tehát ő már biztosan energiakímélő házzal fog rendelkezni. A napelemek engem is mindig foglalkoztattak, azonban a napelem ár mindig távol tartott attól, hogy komolyabban elgondolkodjak a beruházáson.

Bálint elmondása szerint azonban nem jár akkora költséggel a napelem rendszer megvásárlása, mint amire én gondoltam, szóval azt ajánlotta, hogy nézzek fel a sporoljnapelemmel.hu internetes oldalra, ahonnan minden szükséges tudnivaló elolvasható.

A weboldalon rátaláltam a „Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt” című cikkre, amely meggyőzött arról, hogy az én pénztárcámmal is meg tudom vásárolni a rendszert, méghozzá megtérülő befektetést tudok belőle csinálni.

A cikk szerzői nem tagadják, hogy költséges egy napelem rendszer megvásárlása, azonban sokkal több nyereséget képes hozni, mint amennyibe kerül. Ennek megértéséhez meg kell ismerni a napelem rendszer működését. A napelemek nappal megtermelik azt az áramot, amiről az elektromos eszközök és berendezések működni tudnak. Ezért az energiáért nem is kell fizetni, mivel az áramot nem a szolgáltató adja. Ezáltal megspórolható a villanyszámlának a jelentős része. Ezek az összegek nyilvánvalóan minden hónapban összeadódnak, így lassan sok pénz takarítható meg.

Éjszaka a napelemek nem képesek energiát termelni, azonban ez nem azt jelenti, hogy éjjel áram nélkül marad a ház, ugyanis nappal sokkal több áram termelődik, mint amit el lehet használni. A pluszba termelt energiát több féleképpen is el lehet raktározni. Lehet akkumulátorokba tölteni, hogy aztán éjszaka arról tudjuk árammal ellátni az eszközeinket. Ez azonban elég drága lehet, ráadásul az akkumulátorok élettartama nem éppen a legjobb. Ettől előnyösebb lehetőség, ha a nappal megtermelt áramnak azt a részét, amit nem tudunk felhasználni, a hálózatba juttatjuk, és gyakorlatilag eladjuk a szolgáltatónak, aki köteles ezért fizetni nekünk. Este pedig, amikor a napelemek nem termelnek, a szolgáltatótól vesszük vissza az áramot, mint mindenki más, csak éppen ennek az árát mi már be is termeltük, tehát az éves szaldós elszámolásnál ki fog jönni, hogy semmit, azaz nulla forintot kell fizetnünk az áramért.

Az említett működési elvnek köszönhetően, átlagosan tíz év alatt megtérül a napelemek ára. Az utóbbi években a napelem rendszer árak sokat csökkentek, de a weboldal szerzői szerint már óriási árzuhanásra nem nagyon lehet számítani. Tehát most érdemes napelembe fektetni. Ez azért is indokolt, mert az eddigi trendeket nézve az energiaárak egyre csak emelkednek.

A cikknek és Bálintnak sikerült meggyőznie engem arról, hogy érdemes napelembe fektetni, fölösleges sajnálni a pénzt a berendezésre, amikor sokkal több pénz megy ki a számlákon keresztül. Úgy gondolom, hogy valóban jobban megérné átállnom a modern energiatermelésre, hiszen a házamban még a fűtés is árammal működik, tehát nagy segítség lenne, ha nem kellene villanyszámlát fizetnem.

A weboldalon mindenképp kitöltöm az árajánlatkérő űrlapot, de a napelem ár már nem igazán tántoríthat el a rendszer megvásárlásától.